NĚCO NAMOČ

Tento týden zvládneme :

Jak bude vypadat tento týden ?

3 hlavní ÚKOLY tohoto týdne :

KOMPLETNÍ BÍLKOVINA

TOTO VIDEO MÁ 6 MINUT JE JE FAKT ZÁSADNÍ !!! PUSTIT URČITĚ : )

Celý proces

INGREDIENCE na korpus :

Quinou propláchneme pořádně po namočení ( klidně celou noc ), začneme mixovat. Pokud to nejde, přilijeme trošku vody.

Ořechy v tomto receptu nahrazují mouku a přináší tuk, tedy NENAMÁČET. Jen v případě, že máme čas je zase usušit.

Ořechy nasekáme v mixéru a vmícháme do směsi quinoi a vody. Mouku můžeme přisypávat postupně. 

Ten poměr hodně záleží, kolik vody stihla nasát quinova a kolik musíme přilít, aby to šlo pomixovat.

Peče se cca 10 – 12  minut korpus samotný a pak se může dát omáčka a posyp. Pečeme dalších třeba 3-5 minut.


INGREDIENCE na OMÁČKU :

Jako u všeho TUK JE NOSITELEM CHUTI.
Takže zvláště teď v zimě tam toho oleje dáme klidně více než normálně.
Na oleji osmažíme cibuli do zlatova. Přidáme zeleninu na kousky a koření ( nové koření, bobkový list, pepř)
Zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Dusíme do měkka (15 minut ).
Vytáhneme koření, přidáme rajský protlak a česnek, pomixujeme a na poslední prohřátí přidáme KOŘENÍ NA PIZZU.
Můžeme dochutit UMEOCTEM.

QUINOOVÝ SALÁT

Tento salát může být klidně celoroční. V zimě více teplý, v létě více studený. Záleží na poměru tepelně zpracované zeleniny. Taky se dá udělat jen s QUINOOU nebo přidat fazole, čočku ...

  • QUINOA JE SUPER A TAKY POTRAVINA !

Má kompletní amynokyseliny ( jako v masu ), pěknou škálu sacharidů, vysoký podíl bílkovin, kýbl vitámínů, minerálů… 

Je ti VEDRO ? Udělej si salát, který zasytí!

Recept pro 4-5 lidí :

  • hrnek quinoi

namočit na pár hodin, ideálně přes noc, propláchnout a dát vařit se solí na 15-20 min. Vody cca 1 cm nad hladinu. Případně dolévat.

  • hrnek uvařených černých fazolí ( jakékoliv luštěniny) nemusí být

Teplá zelenina :

  • cibule
  • 1 batát
  • 1-2 mrkve

Zeleninu nakrájet, dát na pánev trošku oleje, půl lžičky soli a pak vrstvit cibule, batát, mrkev. Maličko zalít vodou a zlehka dusit cca 15 min.

Studená zelenina :

nahrájet 

  • okurek
  • rajičata 3-4
  • 1 cibule
  • ledový salát menší půlka
  • hrst polníčku
  • paprika půkla

Dressing:

  • vegan majonéza a dip ze sojade s koprem, který uděláme ze sojade jogurtu, lžičky umeocta a kopru dle chuti

 

Postup :

Dáme vařit QUINOU.

Na pánev nebo do hrnce dáme dusit zeleninu.

Mezitím si nakrájíme čerstvou zeleninu. 

V tom nám můžou krásně pomoct děti, většinou krájení milují.

Až je všechno uvařeno, tak to smícháme guinou, teplou zeleninu, studenou zeleninu a dressing.

Podáváme se lžičkou koprového dresingu.

ROSTLINNÁ SVÍČKOVÁ

Ať to budete servírovat komukoliv, HLAVNĚ mu neříkejte, že je to SVÍČKOVÁ !!! Oni pak čekají to maso ... chuť je jasně daná ... ale NEPŘÍJDE ...

POPIS

INGREEDIENCE

  • cibule, klidně 2
  • 2-3 mrkve
  • 2 větší petržele
  • kousek celeru ( nemusí být, kdyby měl někdo problém)
  • kus dýně
  • olej
  • 2 dl rostlinná smetana
  • 2-4 dl zeleninový vývar nebo voda
  • koření : petř 4 kuličky, nové koření 4 kuličky, 2 bobkové listy, skořice, anýz, může být pár hřebíčků ( dodají omáčce příjemnou kořeněnu chuť
  • SEITAN SPECIÁL
  • jáhly na knedlík
poměr zeleniny může být různý. Podle toho, co mám doma. Teď mám hodně dýně, tak dávám dýně, ale vůbec tam být nemusí.
Zvláštní omak dostane při použití skořice a hřebíčku. Taky možná varianta, taková prohřívací. 
Jako u všeho TUK JE NOSITELEM CHUTI.
Takže zvláště teď v zimě tam toho oleje dáme více než normálně.
Osmažíme cibuli do zlatova. Přidáme zeleninu na kousky.
Můžeme taky chviličku porestovat. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Dusíme do měkka (15 minut ).
Vytáhneme koření, přidáme smetanu, pomixujeme.
Můžeme dochutit UMEOCTEM.
 
Podáváme s jáhlovým knedlíkem, SEITANEM ( pšeničný protein, takže NE pro bezlepkáře). Troškou marmelády nebo se dá udělat řepné čatný.
 

JAHELNÝ KNEDLÍK

Vyrábí se čistě mechanicky z uvařených opravdu horkých jáhel. Pouhým šoulením.

RÝŽOVÉ NUDLE V HOISIN OMÁČCE

POPIS

PŘÍPRAVA - HOISIN OMÁČKA - naložit TOFU pokud mám bílé, lze použít i uzené ( nemusíš naložit do omáčky)

INGREDIENCE

Prostě smícháme všechny ingredience. Pokud je arašidové máslo příliš tuhé, je dobré ho zředit trochou HORKÉ VODY.
Arašidové máslo lze nahradit jakýmkoliv oříškovým máslem.

POPIS

RÝŽOVÉ NUDLE v HOISIN OMÁČCE

INGREEDIENCE - můžeš použít jakoukoliv zeleninu, kterou máš doma, např. :

Velká VYCHYTÁVKA s RÝŽOVÝMI NUDLEMI --- NAMOČ JE. Když je necháš namočené třeba jen hodinu, pak stačí prohřát a nemusíš je vařit a pak třeba rozvařit... Toto je super zvláště, když se servíruje více než 5 porcí. Můžeš namočené nudle vkládat do vroucí vody postupně a postupně servírujeme !!! Navíc se nelepí po vyndání z horké vody.

Zeleninu krátce orestujeme na oleji. Začínáme cibulí, mrkví, zelí, papriku a zelené dáváme až ke konci. Tofu je dobré krátce orestovat se zeleninou.
Servírujeme : nudle, zeleninu, tofu a všechno hoisin omáčkou polijeme.

cropped-cropped-cropped-ARTBUCHTA_logoWeb_IKONA-scaled-1.jpg

Ing.arch. Martina Müller Ondrušová

artbuchta@artbuchta.cz

© 2021 Artbuchta.cz