ZAMLSÁME, fest

Tento týden zvládneme :

Jak bude vypadat tento týden ?

Hlavní ÚKOLY tohoto týdne

NOVINKA

4. i 5. týden KOMPLET

HLAVNÍ ÚKOLY tohoto týdne

CUKETOVO POHANKOVÝ PERNÍK

POPIS

POSTUP :

Večer:

  • namočím POHANKU
 
Druhý den :
  • pohanku propláchneme a okapeme

  • spaříme rozinky horkou vodou
  • necháme zřelírovat chia semínka
  • nastrouháme cuketu
  • pomixujeme ořechy

     

 

Jdeme péct :

  • MOKRÁ ČÁST : pomixujeme propláchnutou  a dobře scezenou POHANKU s ROZINKAMI ( vodu ze spaření nechat bokem na případné ředění ) a tekutýma složkami ( TUK, rýžový SIRUP, octy )
  • přidáme CHIA necháme nasát vodu z pohanky 
  • až je MOKRÁ ČÁST domixovaná, doplníme o nastrouhanou cuketu
  • SUCHÁ ČÁST: nasekáné OŘECHY ( 1 1/3 hrnku 240 ml ), koření, kakao, kypřidla, 
  • všechno důkladně promícháme a dáme péct na plech
  • pečeme 25-30 minut na 180°C .

BORŮVKOVÝ TÁČ S DROBENKOU

POPIS :

POSTUP :

Večer:

  • namočím JÁHLY
  • namočíme LNĚNÉ SEMÍNKO
Nejméně 4 hodiny – dle výkonu stroje
 
Druhý den :

Pečem :

  • Jáhly propláchneme, okapeme
  • Mixujeme lněný mix
  • MOKRÁ ČÁST : jáhly ( je dobré je mixovat klidně déle, fakt do hladka ), lněný mix, octy, tuk a sladidlo mixujeme na hladkou hmotu
  • SUCHÁ ČÁST: Nasekáme ořechy a vločky na jemnou. Smícháme s kypřícím práškem a sodou. Promícháme.
  • MOKRÁ ČÁST : jáhly ( je dobré je mixovat klidně déle, fakt do hladka ), lněný mix, octy, tuk a sladidlo mixujeme na hladkou hmotu.
  • Pak promícháme suchou a mokrou část.
  • Nalijeme do formy, posypeme borůvkami a případně DROBENKOU ( nemusí být).
  • Pečeme 30-40 minut na 170°C klidně zakryté alobalem aspoň prvních 20 minut, ať drobenka neztmavne moc. Pak dopékáme bez alobalu.

DROBENKA

KOČKY to budete nadšené 🙂
Patlačka.
Směs mouky ( rýžové, kukuřičné ) se sirupem a tukem. Poměr nejistý 🙂
Začněte půl hrnkem MOUKY, lžící JAVOROVÉHO sirupu, lžící oleje ( kokosek). 
Začnete patlat a podle potřeby přidávat tuk nebo sladidlo nebo mouku. 
Měly by se vytvořit slepené kousky.

ČOKOLÁDOVÉ BROWNIES

POPIS :

POSTUP :

Večer:

  • namočím POHANKU A ČIROK
 
Druhý den :
  • uvařím řepu
 

Pečem :

  • pomixuju propláchnutou  a dobře scezenou POHANKU s ČIROK a ROZINKAMI ( vodu ze spaření nechat bokem na případné ředění ) a tekutýma složkami ( TUK, rýžový SIRUP ). 
  • ŘEPA – nakrájím a přimixuji do směsi s UMEOCTEM
  • přidám CHIA sežělírovaná
  • nasekám mixérem MANDLE ( 1 1/3 hrnku 240 ml )
  • smíchám směs s mandlemi a ČOKOLÁDOU  a nakonec KYPŘIDLY – pak rychle na plech a do trouby !!!
  • liju do formy vystlané pečícím papírem ( velikost formy je 30×30 )
  • dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C, peču 20-25 minut, necháme vychladnout a mezitím si uděláme KRÉM

ŘEPNÁ SRDÍČKA
Jednoduchou úpravou receptu a to vynecháním ČOKOLÁDY, ale nemusíš. Máš recept na řepná srdíčka. Těsto nalijeme na plech, aby nebylo příliš vysoké ( z vysokého těsta se špatně vykrajují tvary). Upečeme, natřeme marmeládou a posypeme kokosem, oříšky dle libosti a vykrajujeme tvary. Nebo můžeme vykrajovat tvary a namáčet do čokolády.

ČOKOKRÉM

INGREDIENCE

Kakaovou hmotu a kakaové máslo rozpustíme ve vodní lázni, dosladíme javorovým sirupem a přidáme kokosovou smetanu POKOJOVÉ TEPLOTY.

POPIS

KORPUS

Smícháme suchou část, pomixujeme mokrou část, pak je spojíme dohromady a nalijeme do formiček.
Pečeme na cca 180°C cca 20-25 minut. Vždy vkládáme do předem rozehřáté trouby. Od chvíle, kdy spojíme mokrou a suchou část pracujeme rychle. Chemická reakce jede 🙂
Podávám s kokosovým jogurtem, protože SVĚTE DIV SE, tak trošku suší buchta 🙂 na obrázku s domácí ČOKOLÁDOU.

CUKR a střevní MIKROBIOM s Bárou Dvořákovou

11 minut TĚŽKÉ RELAXACE a střevního mikrobiomu... PŘED SPANÍM !!!

obsah :

MAKOVÁ BÁBOVKA

VELKÝ HRNEK 360 ml na formu BÁBOVKY velikosti 28 cm

POPIS :

POSTUP :

Večer:

  • namočím POHANKU 
 
Druhý den pečeme : 
 
  • pomixuju propláchnutou  a dobře scezenou POHANKU s lněným mixem a sirupem 
  • přimíchám UMEOCET a jablečný ocet
  • nasekám mixérem OŘECHY 
  • do pohankové směsi přimíchám OŘECHY a MÁK, nakonec KYPŘIDLY – pak rychle na plech a do trouby !!!
  • liju do vymazané formy 
  • dám péct do vyhřáté trouby na 170°C, peču 45-35 minut, nechám krátce vychladnout a vyklopím z formy pomocí přiklopeného talíře. Přendám na mřížku a nechám vychladnout úplně.
  • krájím až chladné

JABLEČNÁ BUCHTA

MALÝ HRNEK 240 ml na formu 28 cm

POPIS :

POSTUP :

Večer:

  • namočím POHANKU 
 
Druhý den pečeme : 
 
  • pomixuju propláchnutou  a dobře scezenou POHANKU se sirupem a kouskem jablka 
  • přimíchám UMEOCET a jablečný ocet
  • nasekám mixérem OŘECHY (  240 ml )
  • do pohankové směsi přimíchám OŘECHY a  KYPŘIDLY, promíchám
  • přimíchám jablečný ocet, dobře promíchám !
  • liju do vymazané formy, NAVRSTVÍM JABLKA smíchaná se skořicí, zakryju alobalem a rychle do trouby !!!
  • dám péct do vyhřáté trouby na 170°C, peču 45-35 minut zakryté alobalem, tem sundám po 25 minutách

ŠVESTKOVÝ TÁČ

MALÝ HRNEK 240 ml na formu 30×30 cm

POPIS :

POSTUP :

Večer:

  • namočím JÁHLY
Nejméně 4 hodiny – dle výkonu stroje
 
Druhý den :

Pečem :

  • Jáhly propláchneme, okapeme
  • MOKRÁ ČÁST : jáhly ( je dobré je mixovat klidně déle, fakt do hladka ), octy, tuk a sladidlo mixujeme na hladkou hmotu, přidáme CHIA
  • SUCHÁ ČÁST: Nasekáme ořechy a vločky na jemnou. Smícháme s kypřícím práškem a sodou. Promícháme.
  • Pak promícháme suchou a mokrou část.
  • Nalijeme do formy, pokryjeme ŠVASTKAMI. Když v průběhu pečení švestky pustí moc ŠŤÁVY, zaprášíme trošku agarem
  • Pečeme 30-40 minut na 170°C klidně zakryté alobalem aspoň prvních 20 minut. Pak dopékáme bez alobalu.
cropped-cropped-cropped-ARTBUCHTA_logoWeb_IKONA-scaled-1.jpg

Ing.arch. Martina Müller Ondrušová

artbuchta@artbuchta.cz

© 2025 Artbuchta.cz