ZASRKÁME

3. týden VÝVAROVÉ

Tento týden zvládneme :

Jak bude vypadat tento týden ?

POLÍVKA je SVOBODA … prostor pro HRU a KREATIVITU ! Můžeš COKOLIV, nic není ŠPATNĚ

 

Hlavní ÚKOLY tohoto týdne

HLAVNÍ ÚKOLY tohoto týdne

VYDATNÁ RANNÍ

VÍCE ZELENINY a nějaká OBILOVINA, klidně i LUŠTĚNINA ( nebo jiná BÍLKOVINA )

ve videu 4-5 porcí 

 

Miso polívku lze začít i olejem a krátkým orestováním ZELENINY.

Dej zeleninu dle chuti a zásob. 

BAREVNĚ je hlavní PRAVIDLO.

Zelená zelenina se vaří KRÁTCE a hned podává 🙂 ať nezhnědne.

VELKÁ OBĚDOVÁ aneb poskládej si svůj talíř

BÍLKOVINA ( tempem, tofu, LUSTĚNINY, vajíčka, maso !!! ZÁSADNÍ !!! aspoň 20 g bílkovin na porci

SACHARIDY klidně jen na chuť, ZELENINA na okrasu 🙂

ve videu 4-5 porcí 

 

Začni jako MISOPOLÍVKU, vývar, osolit, zelenina s delší dobou varu nejprve, pak zelená zelenina a edamame.

Nudle je dobré taky namočit. Výrazně se zkrátí doba varu. Kolem 1 minuty.

Nakrájené SHIITAKE vaříme v polívce 5 minut a necháme dojít. Taky je můžeme restovat na pánvi vedle. Chuťově výraznější. 

Miso vmícháme do horké, ale ne vroucí polívky.

Hlavní je servírování 🙂 Prostě si tam dej, co se Ti líbí, máš na to chuť a zasytí Tě.

BÍLKOVINY jsou hlavní. Nudle nebo jiný sacharid doplní kompletní bílkovinu

Pokud dáš VAJÍČKO nebo MASO nemusíš řešit, ale pokud máš jen ROSTLINNÝ ZDROJ BÍLKOVIN, je dobré doplnit sacharid.

CIBULAČKA S TYMIÁNEM

JASNÁ UZDRAVOVAČKA  – CIBULE a TYMIÁN – protizánětlivé účinky

ve videu 4-5 porcí 

Na oleji se solí otestujeme cibule klidně déle, já mám ráda 2-3 minuty. Moje mamka klidně 20 minut .. 

Přidáme očištěný a nakrájený batát, zalijeme vývarem a horkou vodu. 

Dáme vařit. .

Ke konci varu přidáme TYMIÁN, pak lahůdkové droždí.

Dochutíme ovesným mlékem.

Na oleji se solí otestujeme cibuli, přidáme očištěné a nakrájené mrkve a petržel, zalijeme vývarem a horkou vodu. Dáme vařit. Pepř a nové koření ideálně do nádobky, ať nemusíme vybírat jednotlivě. Bobkový list. 

Batát oloupeme, nakrájíme a přidáme k ostatní zelenině.

Ke konci varu přidáme uzené tofu. Stačí mu 1 minuta.

Až oheň vypneme přihodíme nakrájené kysané zelí. Nemělo by se vařit, ať nezabijem ty kámoše.

Nakonec majoránka a česnek. Já nedávala, ale je to chutná možnost.

THAJSKÁ Tom Kha

Do vývaru dáme vařit větší kusy citrónové trávy, cibuli a mrkev na pásky, bobkový list.

Přidáme kus zázvoru v celku. Vaříme klidně 8-10 minut. Podle toho, jak moc měkkou zeleninu preferujeme.  Dochutím TAMARI cca lžíci, pokud nejsi zvyklá klidně méně.

Mezitím KRÁJÍME ostatní ingredience. Kousek cukety, brokolici, koriandr, uvařené shiitake, cherry rajčátka.

ZELENÁ ZELENINA se vaří 1-2 minuty. Rajičatka jen minutky, ať to není na kaši.

Vytáhneme koření ( bobkový se nechává, aby to působilo dost ASIJSKY 😀 )

Dochutíme kokosovým mlékem. Max 1 dl na 1,5 l vývaru. 

Sevírujeme s korianderem a šťávou 


TUNNÍME IMUNITU

Oloupaný zázvor nastrouháme na jemno a vymačkanou šťávu dáme do polívky.

Prohřeje !!!

 

cropped-cropped-cropped-ARTBUCHTA_logoWeb_IKONA-scaled-1.jpg

Ing.arch. Martina Müller Ondrušová

artbuchta@artbuchta.cz

© 2025 Artbuchta.cz