Domácí čokoláda

opravdová

Máte rádi čokoládu ?

Já ji miluji.

HOŘKOU HLAVNĚ HOŘKOU

Až docela nedávno jsem se dozvěděla, jak to ve skutečnosti s čokoládou je….

Všechny ty hořké čokolády v běžných obchodech jsou jedno velké šméčko vypovídající o další globální vysíračce.

A je úplně jedno, jestli je na čokoládě napsáno bio…

Výkupní cena fermentovaných bobů bez dalšího zpracování totiž začíná na 400,- Kč za kilo!!!!

Tedy tabulka čokolády za 40,- Kč je více než NEREÁLNÁ!!!

 

Průmyslníci mnohem raději prodají cenné KAKAOVÉ MÁSLO přirozeně v KAKAOVÉ HMOTĚ obsažené farmaceutům a do kosmetického průmyslu. Ti se po něm totiž můžou utlouct. Je geniální. Blbuvzdorné. Nežlukne. Při pokojové teplotě je tuhé. Neobsahuje cholesterol.

CO TEDA MYSLÍTE, ŽE KUPUJETE ?

Bohužel ani vyhlášky nám nepomůžou. Je tam stanoven min. podíl KAKAOVÉ SUŠINY, což je cokoliv pocházející z kakaových bobů…. odtučněno… i KAKAO je v podstatě odpad vzniklý při lísování KAKAOVÝCH BOBŮ kvůli získání KAKAOVÉHO MÁSLA. Proto má taky KAKAO většinou obsah tuku kolem 10%. 

A pokud projde ALKALIZACÍ, pak je z něj mrtvá hmota prostě KAKAO HOLANDSKÉHO TYPU…To nechceš…

Ne všechny boby jsou pěkné zralé, ale třeba kyselé, hořké….A proto byla vynalezena ALKALIZACE! Poladíme pH. Namočíme boby do alkalizačního roztoku, rozumněj chemické stračičky, kde umře vše, ale chutná to neutrálně, tak jako všechny běžné čokolády… Vlastně je absurdní, že čokoláda má chutnat stejně. I pivo, káva, víno chutná podle odrůdy, kde bylo pěstováno …

DĚTSKÁ PRÁCE

Většina produkce kakaových bobů je nedohledatelná. Nelze určit odkud plodina pochází. Malým veřejným tajemstvím je, že boby byly vypěstovány na Pobřeží slonoviny nebo v Ghaně, kde kvůli tomu vykupují děti od rodin …

2 000 000 jich tam takto pracuje.

NEJCENNĚJŠÍ složkou čokolády je KAKAOVÉ MÁSLO. Přirozeně je v KAKAOVÉ HMOTĚ obsažené kolem 52%.

Pokud chcete opravdovou čokoládu, budete muset zakoupit opravdové suroviny. KAKAOVOU HMOTU ideálně z nepražených bobů, které jsou mlety pomocí mlýnských kamenů a zachová se v ní maximum. 

KAKAOVÉ MÁSLO, kterým tu čokoládu ještě trošku vylepšíte.

Recept :

Spočítala jsem CENU ZA 100g 75% ČOKOLÁDY

když dáte :

50g Kakaové hmoty

25g kakaového másla

25g rýžového sirupu.

Určitě to neberte jako recept, přes který nejede vlak, ale jako návod na svůj vlastní experiment.

AŤ SE PODAŘÍ

Jo, ta cena při nákupu 1 kg baleni vyjde na krásných cca 50,- Kč za 100g, což i mě potěšilo.

 

Dobrou chuť

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

DORT DO SKLENIČKY

cropped-cropped-cropped-ARTBUCHTA_logoWeb_IKONA-scaled-1.jpg

Ing.arch. Martina Müller Ondrušová

artbuchta@artbuchta.cz

© 2021 Artbuchta.cz